Despre ficatul inflamat

 

Frecvent vad pacienti care spun ca au „ficatul inflamat”, simt ei acest lucru , de obicei ca o greutate sau senzatie de .. ceva marit in zona ficatului. Deseori ei supn ca la ecografie s-a gasit ficatul inflamat.

De fapt ceea ce simt ei nu tine de obicei de ficat, iar la ecografie NU se vede ficatul inflamat ci   ficatul marit, lucruri care NU sint similare.

Ce inseamna inflamatia ficatului?

Diagnosticul bolilor ficatului se pune in mod clasic  dupa ce se scoate o bucatica de ficat prin biopsie.

Studiul la microscop al preparatelor histologice obtinute prin biopsie hepatica, este facut  (in principiu) studiind existenta inflamatiei ficatului – activitatea inflamatorie  evalueaza reactia de aparare a ficatului la diferite injurii- virusuri, toxice, fenomene autoimune, etc, si se noteaza cu A. De obicei o inflamatie a ficatului se vindeca prin  fibroza hepatica (F), cea mai avansata fibroza fiind in ciroza).

Existenta unei inflamatii in ficat nu are de obicei simptome, decat poate in hepatita acuta, care se insoteste de icter.

Biopsia hepatica se face de mai multe decenii, fiind o explorare relativ sigura; deoarece multe persoane se tem de aceasta explorare, mai ales datorita durerii (de altfel moderate, deoarece se face anestezie), s-a cautat gasirea unei formule de calcul prin care sa se estimeze indirect gradul de fibroza si inflamatie a ficatului.

Diagnosticul inflamatiei ficatului prin analize

Existe numeroase teste noninvazive (markeri serici) de evaluare starii ficatului in special a fibrozei si inflamatiei hepatice. Ele iau in calcul diferite analize, facandu-se prelucrarea matematica a rezultatelor Cele mai importante teste pentru evaluarea inflamatiei si fibrozei ficatului (corespunzatoare .. oarecum rezultatelor biopsiei hepatice) sunt enumerate mai jos, iar alaturat graficul corespondentei intre cele mai importante teste noninvazive hepatice:

AARPGA index  

PGAA index

CDS index

AP index

BAAT score

Forns index

Forns

APRI = vezi formula

ELF-score

FIBROSpect II

FPI

MP3

HALT-C

Hepascore – vezi formula

Fibrometer

SHASTA index

FIB-4

Virahep-CImagini pentru fibrotest equation

FibroIndex

Esmat

NAFLD fibrosis score Angulo

Una din formulele de calcul folosite curent in Romania numita fibrotest , fibromax, actitest,  care utilizeaza 6 analize de sange obisnuite, valoarea lor fiind supusa unei formule de calcul matematic, parametrii folositi in calcul fiind:

  • Alfa2-Macroglobulina
  • Haptoglobina
  • Apolipoproteina A1
  • Gama-glutamil transpeptidaza (GGT)
  • Bilirubina totala
  • TGP / ALAT

In afara de cele sase rezultate ale analizelor, mai sunt luate in calcul varsta si sexul pacientului. Pentru elaborarea acestei formule, initial au fost studiati pacienti cu biopsie hepatica si analizele mentionate, si comparand cele doua tipuri de explorari, a fost elaborata o formula de calcul, care sa permita deducerea indirecta a gradului de afecFIbortesttare hepatica, fara a mai face biopsie hepatica. Rezultatul explorariilor de laborator  este convertit intr-un scor de la 0 la 1, graficul fiind colorat in functie de  severitatea fibrozei sau activitatii inflamatorii , in paralel fiind prezentata si o estimare histologica conform scorului METAVIR (cu fibroza F0- F4, A0-3).  Este evident ca modificarea unei analize se reflecta in modificarea scorului de inflamatie sau fibroza a testului, uneori acest rezultat fiind fals pozitiv (aratand o afectare hepatica mai mare decat cea reala estimata prin biopsia hepatica).

Dezavantajele evaluarii bolilor hepatice prin Fibrotest/ Actitest/Fibromax

Desi pare o metoda mai putin traumatizanta (se recolteaza doar sange), evaluarea fibrozei hepatice prin analize de sange are si destul de multe dezavantaje:

  • Este o analiza relativ scumpa, si nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate
  • Pana la 5% din cazuri nu pot fi interpretate.
  • In 25% din cazuri exista discordanta (mai mic sau mai mare) intre fibrotest si biopsia hepatica; se considera ca cu cat fragmentul de biopsie este mai mare, cu atat diagnosticul bolii de ficat este mai aproape de realitate; daca fragmentul de tesut scos prin biopsie are sub 25mm, fibrotestul si actitestul dau rezultate mai corecte, dar la un fragment de biopsie mai mare de 25mm, biopsia da diagnostic mai sigur; de obicei fragmentele de biopsie hepatica sunt de peste 30mm
  • In afara indicatiilor de explorare (hepatitele virale B,C,D, hepatita alcoolica sau toxica, steatoza hepatica) metoda nu este operanta in alte situatii, neputand sa puna diagnosticul de tumora hepatica, sau modificari histologice ale unor noduli hepatici.
  • Metodele serice permit diagnosticul de ciroza dar fac mai greu diferentierea dintre diferitele stadii vecine ale hepatitei cronice (vezi graficul de jos)
  • Asa cum am mentionat deja, Fibrotest poate da rezultate neconcludente fals pozitive (supraestimeaza gravitatea bolii de ficat) in caz de:
    • Cresterea transaminazelor  sau GGT de alte cauze decat o boala hepatica cronica – hepatita acuta virala sau de alte cauze -medicamentoasa, alcoolica, toxica
    • Cresterea bilirubinei din alte cauze decat boli inflamatorii hepatice – hemoliză severa, icter mecanic, sindrom Gilbert, etc
    • Modificarile analizelor care apar intr-un sindrom inflamator acut

Evaluarea fibrozei hepatice cu ultrasunete sau RMN

Evaluarea fibrozei hepatice fara biopsie se poate face – in afara de analize- si prin alte metode:

  • Fibroscan
  • Elastografie in timp real
  • RMN cu dublu contrast cu gadolinium

Aceste metode Nu dau nici un indiciu referitor la inflamatia ficatul;ui, ci doar referitor la fibroza ficatului.

Fiecare dintre metodele mentionate (biopsie, markeri serici, elastografie sau RMN) are avantaje si dezavantaje.


Posted

in

,

by

Comments

Un răspuns la „Despre ficatul inflamat”

Lasă un comentariu